woensdag 23 mei 2018

Ik zag twee hommels!

Dit jaar heb ik er één: een goed doel! Normaal ben ik niet zo erg van goede doelen. Ik bedoel daarmee dat ik graag help, wel eens een loopje/tochtje doe of een bergje op wandel en ik ben ook de beroerdste niet om een x bedrag over te maken, maar echt vanuit mezelf komt het dan niet.

Tot nu...ik merkte het een paar weken geleden. Ik ging ineens dingen posten, mensen aanspreken, ik ging activiteiten doen ter promotie van mijn goede doel: De Bij!
Het is zelfs zo dat ik inmiddels bij de bijenbrigade zit! Ik zou het liefste bij de hommelbrigade zitten, maar die bestaat (nog) niet. Omdat de hommel dan familie van de bij is, vind ik het zo ook goed.
Ik word echt hysterisch blij als ik er eentje zo zie hummen en zweven. "Als een langzaam botsautootje" zou mijn broer zeggen.

Voor de mensen die zich afvragen waarom dan al die actie, ga gewoon in de tuin zitten?
Het gaat helemaal niet goed met de kleine beestjes. Op verschillende sites is te lezen dat het aantal bijen (en hommels) vreselijk laag is. Zo laag zelfs dat het niet zeker is of de bij en al zijn soorten er over een paar jaar überhaupt nog zullen zijn.

Ik vind dat dus heel erg. Behalve dat ik een bij en zeker een hommel heel erg gezellig vind, zijn ze ook nog eens ongelooflijk nuttig. In Amerika en China zijn ze zo ver dat er heuse bijenboeren langs alle fruit- en bloembedrijven gaan, want er zijn al te weinig bijen voor natuurlijke bestuiving.

Maar we kunnen thuis wel zelf iets doen om te helpen. Daar werd ik zo blij van dat ik meteen aan de slag ben gegaan. Tot grote vreugde van mijn lief. Zij weet immers dat ik eigenlijk een hele grote hekel aan tuinieren heb. En dus heb ik dit jaar bloembommetjes gemaakt om deze in Rotterdam te verspreiden, zijn in onze tuin bloemen gezet waar de bijen blij van worden, hebben we een bijenhotel in de tuin, ruimen we niet meer alle blaadjes van de grond zodat bijen en hommels ook daar kunnen schuilen als ze dat willen en leg ik aan mijn buurtkinderen uit dat bijen niet eng zijn, maar juist belangrijk.

Gelukkig zijn er steeds meer mooie en leuke initiatieven die aandacht hebben voor de bij. Zo bedacht een vriendinnetje van mij het project "tegeltuintje", hebben natuurmonumenten en ook greenpeace een bijenbrigade opgericht en zijn er in steeds meer tuinwinkels ook aparte afdelingen met planten en bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Ondertussen ben ik ontzettend druk met onze eigen (tegel)tuintjes. Hopelijk hoor ik binnenkort vrolijk gezoem en zie ik weer vrolijk dansende bijen en langzame botsautootjes in mijn tuin. Gisteren zag ik twee hommels. Gelukkig, ze zijn er nog...P.S. Wil je ook iets doen? Behalve het helpen van de bij en de hommel, krijg je ook nog eens een tuin vol bloemen! Let er wel op dat je zaadjes, plantjes en bloemen koopt die zeker weten onbespoten zijn. Meer tips vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik zag twee hommels!

Dit jaar heb ik er één: een goed doel! Normaal ben ik niet zo erg van goede doelen. Ik bedoel daarmee dat ik graag help, wel eens een loopje...